Αραίωση πληθυσμού μέσω της κατανάλωσης εντόμων...
Πεθαίνει κόσμος από τις παρενέργειες...
Η Μεσογειακή Διατροφή που είναι συνδεδεμένη με την Ρωμαίικη παράδοσή μας και τον πολιτισμό μας, με ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία, αποτελώντας ταυτόχρονα σημαντικό παράγοντα μακροζωίας, δεν περιλαμβάνει την εντομοφαγία.
Τα τελευταία έτη η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε, ως νέες τροφές, κάποια είδη εντόμων και προϊόντα εντόμων, μετά από ειδική επεξεργασία. Για τα νέα αυτά «τρόφιμα» επισημαίνεται στον φάκελο έγκρισής τους, ότι θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες σχετικά με τον κίνδυνο πρόκλησης αλλεργίας από αυτά, καθώς οι τρέχουσες έρευνες δεν είναι πειστικές σχετικά με το κατά πόσο τα τρόφιμα αυτά μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Εξ άλλου τα έντομα γενικότερα, είναι ευαίσθητα σε μολυσματικές ασθένειες και αποτελούν φορείς πολλών ιώσεων οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις αναφέρονται ως αιτιολογικοί παράγοντες ασθενειών των ανθρώπων και των ζώων. Πρόσφατες μελέτες επίσης αποδεικνύουν ό,τι η χιτίνη και κυρίως το παράγωγό της χιτοζάνη μπορεί υπό συνθήκες να ενεργοποιήσει την δράση καρκινικών κυττάρων ή και την ασθένεια της χολέρας. Συμπερασματικά η εντομοφαγία δεν κρίνεται ασφαλής για τον άνθρωπο.
Τον Ιανουάριο του 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αδειοδότησε δύο νέα προϊόντα εντόμων (Acheta domesticus, οικιακός γρύλος και Tenebrio molitor, αλευροσκώληκας) ως ανθρώπινη τροφή και η EFSA (Science, safe food, sustainability) (Επιστήμη, ασφαλή τρόφιμα, βιωσιμότητα) έκρινε ότι τα συστατικά είναι «ασφαλή υπό τους προτεινόμενους όρους και επίπεδα χρήσης».
Οι εκθέσεις της EFSA σχετικά με την απολιπασμένη σκόνη οικοδίαιτου γρύλλου (Acheta domesticus)
και τα προϊόντα μικρού αλευροσκώληκα (Tenebrio molitor)
κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, εξαιρουμένης της πιθανής αλλεργιογένεσης, «το NF (New Food, νέο τρόφιμο) είναι ασφαλές στις προτεινόμενες χρήσεις και επίπεδα χρήσης».
Τα νέα τρόφιμα είναι «τρόφιμα που δεν καταναλώνονταν “ευρέως” στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πριν από τον Μάιο του 1997» αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ δίνει το πράσινο φως σε βρώσιμα έντομα. Για παράδειγμα, το 2021 και το 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι προϊόντα από τρία έντομα – οικιακούς γρύλλους, μικρούς αλευροσκωλήκες και ακρίδες ( Locusta migratoria) εγκρίθηκαν για εμπορία και κατανάλωση στην ΕΕ.
Οι εκθέσεις ασφαλείας για τους αλευροσκώληκες που δημοσιεύθηκαν από την EFSA το 2020 ανέφεραν ότι η κατανάλωση αποξηραμένων κίτρινων αλευροσκώληκων δεν παρουσιάζει «κανένα διατροφικό μειονέκτημα» και θεωρείται ασφαλής. Οι εκθέσεις του 2021 σχετικά με τις ακρίδες ( Locusta migratoria) και τους γρύλλους (Acheta domesticus) τα χαρακτήρισαν επίσης ασφαλή.
Ωστόσο, οι εκθέσεις της EFSA επισημαίνουν ότι τα έντομα μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και ότι τα άτομα που εκδηλώνουν αλλεργικές αντιδράσεις στα καρκινοειδή και στα ακάρεα της σκόνης μπορεί να είναι ευαίσθητα. Επομένως ο κίνδυνος για τα άτομα που εκδηλώνουν αλλεργικές αντιδράσεις στα καρκινοειδή, στα μαλάκια και τα προϊόντα τους και στα ακάρεα της σκόνης είναι υπαρκτός και πρέπει επίσης να αναφέρεται ξεκάθαρα.
