Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2024

Προϊόντα Όλυμπος... Ακρίδες, γρύλους και σκαθάρια για τους αποβλακωμένους ΝουΔουλους ! ! !

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα τα έξι παιδιά των αδελφών Δημήτρη (Τάκη) και Μιχάλη Σαράντη ίδρυσαν μια νέα εταιρεία, τη Nutribugs Α.Ε....



Στην Ελλάδα δεν υπάρχει νόμος να προστατεύει τους καταναλωτές, οπότε είμαστε υποχρεωμένοι απο ιδιώτες να γίνουμε ενεργοί πολίτες. Η ιταλική κυβέρνηση θα απαγορεύσει τα συνθετικά τρόφιμα και θα στηρίξει την μεσογειακή διατροφή.

Η επωνυμία της νεοσύστατης επιχείρησης μπορεί να μην λέει τίποτα στους περισσότερους, ωστόσο για κάποιους, πιο μυημένους, αποκαλύπτει ένα πρωτοπόρο… βουητό. Το βουητό που κάνουν οι μύγες, οι γρύλοι, οι ακρίδες και άλλα έντομα που αξιοποιούνται για την παραγωγή ζωοτροφών, αλλά και τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνη.

Καθώς φαίνεται η νέα γενιά της οικογένειας Σαράντη, που πλέον «τρέχει» τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία με φίρμες όπως Όλυμπος, Ροδόπη, Τυράς, Αγνό, Δουμπιά και Κλιάφα, βάζει ψηλά τον πήχη, βλέποντας προοπτικές όχι μόνο στα παραδοσιακά τρόφιμα, σαν τη φέτα και το χαλούμι, αλλά και στα λεγόμενα novel food (νέα τρόφιμα).

Το αντικείμενο της νέας εταιρείας της οικογένειας Σαράντη

Σκοπός της νέας εταιρείας με μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ είναι η παραγωγή μη βρώσιμων προϊόντων προερχόμενων από ζώα αγροκτημάτων π.δ.κ.α. (σ.σ. που δεν κατονομάζονται αλλού), η παραγωγή βρώσιμων προϊόντων προερχόμενων από ζώα αγροκτημάτων π.δ.κ.α., καθώς και οι υπηρεσίες έρευνας και πειραματικής ανάπτυξης στη γεωργική βιοτεχνολογία.

Όσον αφορά τη διοίκηση, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο γιός του Τάκη Σαράντη, ο Στέλιος, ενώ αναπληρωτές πρόεδροι είναι ο συνονόματος εξάδελφός του και η εξαδέλφη του Ζωή παιδιά του Μιχάλη Σαράντη, καθώς και ο αδελφός του Γιώργος Σαράντης. Στη θέση των μελών Δ.Σ. είναι τα δύο μικρότερα παιδιά η Μαρίνα, κόρη του Τάκη και ο Μιχάλης junior, γιος του Μιχάλη.

Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά δεν υπάρχει ΚΑΔ!

Αν και η Ελλάδα σε σχέση με τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία, ακόμη και την Πολωνία βρίσκεται αρκετά πίσω όσον αφορά την εντατική και αυτοματοποιημένη εκτροφή εντόμων κυρίως για την παραγωγή ζωοτροφών, το επενδυτικό ενδιαφέρον δεν απουσιάζει, αντίθετα είναι αυξημένο, όπως λένε παράγοντες της αγοράς.

Ωστόσο και παρ’ ότι έχουν υιοθετηθεί οι σχετικές κοινοτικές οδηγίες, προβλήματα όπως το γεγονός ότι μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν υπάρχουν οι προδιαγραφές για τις εγκαταστάσεις εκτροφής εντόμων, αλλά ούτε και ο σχετικός ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) προκειμένου αυτά τα έντομα να διακινηθούν, βάζουν φρένο στις όποιες προσπάθειες.

Προς την κατεύθυνση της θέσπισης του απαιτούμενου θεσμικού πλαισίου για την εκτροφή εντόμων για τη διατροφή των ζώων οι συζητήσεις μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και του αρμόδιου υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνεχίζονται και σύμφωνα με πληροφορίες οδεύουν προς ολοκλήρωση.

Ας σημειωθεί ότι η εναλλακτική εκτροφή ζώων με έντομα ή/και με εντομάλευρα δεν είναι κάτι νέο στο χώρο της κτηνοτροφίας και της υδατοκαλλιέργειας.

Ήδη από το 2017 η Κομισιόν έχει εγκρίνει τη χρήση εντομοπρωτεΐνης στις ιχθυοτροφές, ενώ τον Αύγουστο του 2021 έδωσε το πράσινο φως στη χρήση της ως τροφής για πουλερικά και χοίρους όχι όμως για τα μηρυκαστικά.

Τα έντομα που επιτρέπονται να χρησιμοποιηθούν στις ζωοτροφές είναι η μαύρη μύγα των απορριμμάτων Hermetia illucens, η κοινή οικιακή μύγα Musca domestica, το μεγάλο σκαθάρι των αλεύρων Tenebrio molitor, το μικρό σκαθάρι των αλεύρων Alphitobius diaperinus, ο οικοδίαιτος γρύλλος Acheta domesticus, ο στικτός μαύρος γρύλλος Gryllodes sigillatus, ο αγροδίαιτος γρύλλος Gryllus assimilis, ένα είδος ακρίδας, η Locusta migratoria, καθώς και ο μεταξοσκώληκας Βombyx mori.

Όσον αφορά την ανθρώπινη βρώση η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει έγκριση για τέσσερα είδη εντόμων: το Tenebrio molitor, το Alphitobius diaperinus, το Acheta domesticus και το Locusta migratoria, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν είτε ως εντομάλευρα είτε ολόκληρα είτε μέρη αυτών.


πηγη

Ο γιατρός Δημήτρης Γάκnς αποκαλύπτει την απάτn για τον καινούργιο ιό από την Kίvα...

«Πρόκειται για γνωστό ιό HMPV (Ανθρώπειος Μεταπνευμονοιός) που προκαλεί γριπώδη συνδρομή. Είναι στην ίδια ομάδα με τον ιό RSV. Προκαλεί αναπ...