Τις πιθανές προετοιμασίες της Δύσης για έναν άμεσο πόλεμο με τη Ρωσία μαρτυρά η μαζική μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού του ΝΑΤΟ στην Πολωνία...
Τα όπλα και ο εξοπλισμός, που φτάνουν στην Πολωνία σε τέτοιες ποσότητες, παραπέμπουν στις παραμονές ενός μεγάλου πολέμου.
Πρόκειται για μία πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση.
Ο στρατιωτικός εξοπλισμός που φτάνει από τις ευρωπαϊκές χώρες στην Πολωνία, είναι πολύ πιο σημαντικός από τον αντίστοιχο που μεταφέρθηκε στην Ουκρανία, την παραμονή της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Αυτό είναι μέρος των προσπαθειών της Ατλαντικής Συμμαχίας να πιέσει και να απομονώσει τη Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη, επισημαίνει ο γεωπολιτικός αναλυτής Ahmed Adel.
Η συγκέντρωση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα σύνορα Ρωσίας και Λευκορωσίας αποτελεί μία συστηματική προσπάθεια εδώ και χρόνια.
Πολεμικές προετοιμασίες σε Ρωσία – Λευκορωσία
Με τέτοιες ενέργειες, το ΝΑΤΟ, στο μεσοδιάστημα, θέλει να δεσμεύσει όσο το δυνατόν περισσότερες ρωσικές και λευκορωσικές δυνάμεις στα σύνορα, ενώ στο εγγύς μέλλον η Πολωνία προορίζεται να αποτελέσει σταθμό σε περίπτωση οποιουδήποτε θερμού πολέμου με τη Ρωσία.
Η περιοχή του θύλακα του Kaliningrad, η οποία δεν έχει χερσαία σύνορα με τη Ρωσία, αλλά γειτνιάζει με τις χώρες του ΝΑΤΟ με τη Λιθουανία και την Πολωνία και έχει πρόσβαση στη Βαλτική Θάλασσα, βρίσκεται σε ιδιαίτερο κίνδυνο, σύμφωνα με τον Adel.
Απαντώντας σε αυτήν την απειλή του ΝΑΤΟ, η Ρωσία και η Λευκορωσία αύξησαν τη στρατιωτική τους δύναμη που αναπτύσσεται κατά μήκος των συνόρων της Πολωνίας και της Λιθουανίας.
Ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα έχουν επίσης αναπτυχθεί σε σημαντικές ποσότητες στη Λευκορωσία.
Ο στόχος της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων είναι να δείξει ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία είναι ικανές να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στο ΝΑΤΟ.
Ουσιαστικά πρόκειται για κίνηση αποτροπής.Επομένως, εάν το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να διακινδυνεύσει έναν πυρηνικό πόλεμο, τότε δεν θα είναι η επιλογή της Ρωσίας, η οποία θα έχει μόνο την επιλογή να απαντήσει.
Η Μόσχα επικαιροποίησε πρόσφατα το πυρηνικό στρατιωτικό δόγμα της, σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση επίθεσης ακόμη και με συμβατικά όπλα, εάν αυτό αποτελεί απειλή για τα ζωτικά συμφέροντα του ρωσικού κράτους.
Σύμφωνα με το νέο δόγμα, η Μόσχα διατηρεί επίσης το δικαίωμα χρήσης πυρηνικών όπλων σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας ως μέλος του Ενιαίου Κράτους.
Ωστόσο, ο Ρώσος ηγέτης Vladimir Putin έχει υπερτονίσει ότι η εμφάνιση των υπερηχητικών πυραυλικών συστημάτων μεσαίου βεληνεκούς Oreshnik μειώνει την ανάγκη χρήσης πυρηνικών όπλων.