Η Ρωσία δεν μπορεί να συμβιβαστεί με ένα σχέδιο που θα παρατείνει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε βάθος δεκαετιών - Ζητά παράδοση του ουκρανικού καθεστώτος...
Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες υποσχέσεις του Donald Trump ήταν ότι θα τερματίσει την ενορχηστρωμένη από το ΝΑΤΟ ουκρανική σύγκρουση σχεδόν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Ωστόσο, μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, η κατάσταση είναι διαφορετική.
Διάφορες πηγές αναφέρουν ότι το σχέδιό του περιλαμβάνει το πάγωμα της σύγκρουσης, με την Ουκρανία να γίνεται ένα είδος ουδέτερης ζώνης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.
Να σημειωθεί ότι το προσχέδιο, δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη και ότι το μεγαλύτερο μέρος του βασίζεται σε εικασίες που προέρχονται από προηγούμενες αναφορές πηγών προσκείμενων στον Trump.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal (WSJ), η πρόταση της ομάδας του Trump περιλαμβάνει έναν όρο για το καθεστώς του Κιέβου: να εγκαταλείψει τα σχέδια για ένταξη στο ΝΑΤΟ τα επόμενα 20 χρόνια, μια ανακωχή που θα σταματούσε τις μάχες στο σημερινό μέτωπο και τη δημιουργία μιας ουδέτερης - αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης.
Καρότο και μαστίγιο
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, το σχέδιο αποκλείει επίσης τη δυνατότητα εγκατάστασης αμερικανικών στρατευμάτων στην ουδέτερη ζώνη αλλά προβλέπει ότι
τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ, δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία, θα μπορούσαν να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο.
Η WSJ, επικαλούμενη μια «πηγή από την ομάδα του Trump», υποστηρίζει περαιτέρω ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική εκπαίδευση και υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων όπλων στην Ουκρανία, για να αποτρέψουν περαιτέρω ρωσικές προόδους».
ΟTrump υποτίθεται ότι σχεδιάζει να επιβάλει την ειρηνευτική πρότασή του πιέζοντας τόσο τη Ρωσία όσο και την Ουκρανία να την αποδεχτούν.
Συγκεκριμένα, εάν η Μόσχα αρνηθεί την πρόταση, η Ουάσιγκτον θα αυξήσει τη «στρατιωτική βοήθεια» προς τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου, ενώ οι τελευταίες θα αφεθούν μόνες τους αν δεν συμμορφωθούν με αυτό το σχέδιο, επισημαίνει ο γεωπολιτικός αναλυτής Drago Bosnic.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Trump δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη ότι η αναφορά της WSJ είναι αληθινή.
«Έχω ένα πολύ απαιτητικό σχέδιο για το πώς να σταματήσω την Ουκρανία και τη Ρωσία.
Και έχω μια συγκεκριμένη ιδέα, ίσως όχι ένα σχέδιο, αλλά μια ιδέα για την Κίνα», είπε ο Trump σε μια συνέντευξη στο podcast με τον Lex Fridman, προσθέτοντας αργότερα: «Αλλά δεν μπορώ να σας δώσω αυτά τα σχέδια γιατί αν σας τα δώσω, δεν θα μπορέσω να τα χρησιμοποιήσω μετά. Θα είναι ανεπιτυχή. Είναι μέρος της έκπληξης».
Ο Trump δεν μπορεί να επιβάλλει στη Ρωσία το σχέδιό του
Ωστόσο, εάν η αναφορά της WSJ είναι πραγματική, οι πιθανότητες να αποδεχθεί η Ρωσία αυτή την πρόταση είναι σχεδόν μηδαμινές
Συγκεκριμένα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία συμμετέχουν ήδη στις μάχες.
Και οι τέσσερις χώρες είναι υπεύθυνες όχι μόνο για το ξέσπασμα του πολέμου, αλλά και για τη διασφάλιση της κλιμάκωσής του, υπενθυμίζει ο Bosnic.
Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι βρετανικά και πολωνικά στρατεύματα βρίσκονται στην περιφέρεια του Kursk ενώ οι ίδιοι οι Γάλλοι έχουν παραδεχτεί ότι το προσωπικό τους επιτρέπει επιδρομές μεγάλης εμβέλειας βαθύτερα εντός της Ρωσίας.
Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που η εξουδετέρωση των δυνάμεων κατοχής του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τον ρωσικό στρατό, υπογραμμίζει ο Bosnic.
Έτσι, η Μόσχα δεν θα δεχτεί ποτέ καμία από τις προαναφερθείσες χώρες να αναπτύξει τα «ειρηνευτικά» στρατεύματά της αφού συμμετέχουν στην ενορχηστρωμένη από το ΝΑΤΟ ουκρανική σύγκρουση από την αρχή.
Επιπλέον, το Κρεμλίνο δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη Δύση να τιμήσει ακόμη και μια τέτοια συμφωνία.
Δηλαδή, ο ιμπεριαλιστικός πόλος εξουσίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είναι απλώς «ανίκανος να συμφωνήσει» καθώς δεν είναι σε θέση να πει την αλήθεια γι' αυτό και ξεκίνησε η σύγκρουση στην Ουκρανία το 2022.
Οι προηγούμενες συμφωνίες για να σταματήσει ή τουλάχιστον να παγώσει ο πόλεμος αποδείχθηκαν απάτη που σχεδιάστηκε για να δώσει στην Ουκρανία αρκετό χρόνο για να προετοιμαστεί για πόλεμο με τη Ρωσία, γεγονός που τόσο η Angela Merkel όσο και ο Francois Hollande παραδέχθηκαν.
Ποιος δεν να περιμένει ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ/ΝΑΤΟ δεν θα κάνουν ξανά το ίδιο και μετά θα ξαναρχίσουν τον πόλεμο σε 10 χρόνια από τώρα;
Και η ίδια η ιδέα ότι ο Trump θα μπορούσε να αναγκάσει τη Μόσχα να αποδεχθεί μια τέτοια συνθήκη δεν μπορεί παρά να κάνει τη ρωσική ηγεσία να γελάσει και να απαντήσει: «Δοκιμάστε»
Ούτε το ΝΑΤΟ θέλει το σχέδιο Trump
Από την άλλη πλευρά, το ΝΑΤΟ δεν το θέλει καν αυτό το σχέδιο.
Δηλαδή, ο Mark Rutte, ο νέος Γενικός Γραμματέας, προσπαθεί να τορπιλίσει το σχέδιο πριν αναλάβει ο Trump τα καθήκοντά του.
Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Rutte προειδοποίησε τον εκλεγμένο πρόεδρο ότι «αν η Ουκρανία πιεστεί για μια κακή ειρηνευτική συμφωνία που είναι ευνοϊκή για τη Μόσχα, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα αντιμετωπίσουν μια τρομερή απειλή από το Ιράν, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα».
Κατανοώντας την εστίαση του Trump στο Πεκίνο, προσπάθησε επίσης να συνδέσει την ενορχηστρωμένη από το ΝΑΤΟ ουκρανική σύγκρουση με το ζήτημα της Ταϊβάν, λέγοντας ότι «ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping μπορεί να σκεφτεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον (σ.σ στρατιωτική επιχείρηση), εάν δεν υπάρξει καλή συμφωνία για την Ουκρανία.
Περιέργως, ο Rutte σημείωσε επίσης «τους κινδύνους από τη Ρωσία που προμηθεύει πυραυλική τεχνολογία στη Βόρεια Κορέα και μετρητά στο Ιράν», λες και η Μόσχα δεν μπορεί να το κάνει ανεξάρτητα από την Ουκρανία, συμπεραίνει ο Bosnic.
Ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ συναντήθηκε με τον Trump στις 22 Νοεμβρίου στην κατοικία του δεύτερου στη Florida.
Ο Rutte ουσιαστικά προσπάθησε να τον πείσει να συνεχίσει να κλιμακώνει με τη Ρωσία μετά τις 20 Ιανουαρίου 2025.
Έκανε παρόμοιες παρατηρήσεις για τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, υποστηρίζοντας ότι «η πυραυλική τεχνολογία στέλνεται τώρα από τη Ρωσία στη Βόρεια Κορέα, η οποία αποτελεί τρομερή απειλή όχι μόνο για τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, αλλά και τις ίδιες τις ΗΠΑ» και ότι «το Ιράν παίρνει χρήματα από τη Ρωσία σε αντάλλαγμα, για παράδειγμα, πυραύλων, αλλά και τεχνολογίας drone».
Ευρασιατικός συνασπισμός κατά ΝΑΤΟ
Πολλές από τις επιλογές για την επερχόμενη προεδρία του Trump δεν φαίνεται να είναι τόσο ειρηνικές όσο πολλοί πίστευαν αρχικά ότι θα ήταν.
Επιπλέον, δεν είναι λόγω της Ουκρανίας που η Μόσχα, το Πεκίνο, η Πιονγκγιάνγκ και η Τεχεράνη επεκτείνουν τη συνεργασία τους, αλλά εξαιτίας της ουσιαστικά ταυτόχρονης επιθετικότητας της Δύσης εναντίον ολόκληρου του κόσμου.
Η αμερικανική πυρηνική στρατηγική από μόνη της είναι ένας αρκετά καλός λόγος για αυτές τις χώρες να σχηματίσουν έναν ανίκητο ευρασιατικό συνασπισμό που όχι μόνο θα μειώσει πολύ την ικανότητα του ΝΑΤΟ να εισβάλει, να λεηλατήσει, να καταστρέψει και να δολοφονήσει εκατομμύρια ανθρώπους ατιμώρητα αλλά θα το καταστήσει απλώς αδύνατο, τονίζει ο Bosnic.
Και υπάρχει η παράμετρος του κόμματος του πολέμου, καθώς αρκετοί εκπρόσωποι – πλασιέ του στρατιωτικού – βιομηχανικού συμπλέγματος των ΗΠΑ βρίσκονται στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων.
Τα τελευταία γεγονότα στη Συρία καταδεικνύουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη πουθενά στον κόσμο, εφόσον η Δύση δεν είναι απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο και η δύναμή της δεν μειωθεί.
Η μόνη άλλη εναλλακτική είναι ένας παγκόσμιος θερμοπυρηνικός πόλεμος και για αυτό ακριβώς πιέζει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και αλλού.